dzisiaj jest: 22 listopada 2024 r.   ::    imieniny: Cecylia, Jonatan, Stefan

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

  • Dzień 21 listopada - „Dzień Pracownika Socjalnego”

    Dzień 21 listopada - „Dzień Pracownika Socjalnego”

  • Kolejny samochód zasili flotę placówki w Stróżach

    Kolejny samochód zasili flotę placówki w Stróżach

  • Wsparcie dla żłobka w Kipsznej

    Wsparcie dla żłobka w Kipsznej

  • VIII Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

    VIII Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

  • W Zabawie koło Tarnowa uczczono pamięć ofiar wypadków drogowych

    W Zabawie koło Tarnowa uczczono pamięć ofiar wypadków drogowych



Dzień 21 listopada - „Dzień Pracownika Socjalnego”

Dzień 21 listopada - „Dzień Pracownika Socjalnego” Z okazji dnia pracownika socjalnego, starosta tarnowski Jacek Hudyma kieruje słowa podziękowania i wdzięczności do wszystkich pracujących w obszarze pomocy społecznej - Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Tarnowie, Domów Pomocy Społecznej, a także pracowników socjalnych z terenu Powiatu Tarnowskiego. Czytaj więcej...


Kolejny samochód zasili flotę placówki w Stróżach

Kolejny samochód zasili flotę placówki w Stróżach Dom Pomocy Społecznej w Stróżach wzbogacił się o kolejny pojazd, który zasili flotę placówki, ale też w znacznym stopniu poprawi jakość usług świadczonych na rzecz mieszkańców, ułatwiając tym samym codzienne funkcjonowanie placówki. Czytaj więcej...


Wsparcie dla żłobka w Kipsznej

Wsparcie dla żłobka w Kipsznej Podczas październikowej sesji radni powiatowi podjęli uchwałę w sprawie przekazania pomocy rzeczowej dla gminy Ciężkowice w postaci zakupu podwójnego wózka spacerowego oraz odkurzacza z przeznaczeniem do Publicznego Żłobka w Kipsznej. Czytaj więcej...


VIII Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego

VIII Sesja Rady Powiatu Tarnowskiego W dniu 25 listopada 2024 r. (poniedziałek) odbędzie się VIII posiedzenie sesji Rady Powiatu Tarnowskiego VII kadencji. Początek obrad zaplanowano na godzinę 14:00. Sesja będzie miała miejsce w siedzibie Starostwa Powiatowego w Tarnowie, przy ul. Narutowicza 38 (sala narad 11 – parter). Czytaj więcej...


W Zabawie koło Tarnowa uczczono pamięć ofiar wypadków drogowych

W Zabawie koło Tarnowa uczczono pamięć ofiar wypadków drogowych Wydarzenie przy pomniku "Przejście" zgromadziło licznych wiernych, rodziny ofiar oraz osoby, które osobiście doświadczyły tragicznych zdarzeń na drogach. List od prezydenta RP Andrzeja Dudy, skierowany do organizatorów i uczestników uroczystości odczytał doradca prezydenta RP, b. Główny Inspektor Transportu Drogowego, Alvin Gajadhur. Czytaj więcej...
Previous
Next

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Ochrona Środowiska

Przepisy 2013

Kategoria produkt żywnościowy - danie regionalne:

  • "Kluski Kudłate"

Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 5-6 szt. ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na miazgę. Odcisnąć je przez ściereczkę, następnie dodać do nich starte na tarce, ugotowane ziemniaki. Zlać powoli odciśnięty sok a osad (skrobia), który został na dnie naczynia i dodać do ziemniaków. Dorzucić do nich następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i formować małe kulki .Gotować je potem około 15-20 minut we wrzącej wodzie. Podawać okraszone słoniną lub z gulaszem.

  • "Suśbak" - kasza z grochem

Składniki:
- 2 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmiennej)
- 6-7 szklanek wody
- 30 dkg chudego boczku lub chudego podgardla
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka kolorowej fasoli (krasny groch)
- 1 płaska łyżka suszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka lub 2 łyżki surowych warzyw)
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, czosnek lub 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:
Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zimnej wodzie na około 2-3 godziny, przed gotowaniem. Ugotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania, wystudzić i odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić na drobną kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć skórkę z boczku i udko z kurczaka, dodać jarzynki, kostkę rosołową i gotować ok.15 minut. Wyjąc udko, a do wywaru wsypać wypłukaną i namoczoną ( ok.15 minut ) wcześniej kaszę.
Gotować około 10 minut często mieszając .Pokroić udko w kosteczkę i wrzucić do gotującej się kaszy razem z boczkiem, pogotować chwile aż zacznie gęstnieć .Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. Gotować do miękkości kaszy. Gdy kasza jest miękka, wsypujemy do niej fasolkę, mieszamy by równomiernie ja rozprowadzić w daniu i podajemy.

  • "Strząska Siedliszowska"

Składniki:
- kiełbasa wiejska „swojska” i boczek wędzony – dobrze uwędzone (najlepiej domowego wyrobu)
- jajka (od szczęśliwych, swobodnie biegających siedliszowskich kur)
- chrzan – tarty korzeń z siedliszowskich pól
- ocet
- woda
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1 kg wędzonego boczku ugotować w wodzie bez przypraw przez 35-40 min, gdy przestygnie – pokroić w kostkę (0,6 cm). Pokroić w kostkę 1 kg kiełbasy swojskiej. Ugotować na twardo 30 jaj kurzych i pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki startego na drobnej tarce chrzanu, wymieszać z zalewą 1 szkl. wody i ½ szkl. octu. Doprawić solą i pieprzem.

Kategoria produkt żywnościowy - produkt regionalny:

  • "Ciasto Fasolowe"

Składniki:
- mąka pszenna
- cynamon
- kakao
- fasola "Piękny Jaś"
- olej słonecznikowy
- jajka

Sposób przygotowania:
Fasolę "Piękny Jaś" ugotować na miękko (wcześniej namoczyć).Wystudzić. Fasole utrzeć ( lub zmielić) Jaja ubić na pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Utrzeć ciasto i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • "Gomółka Kowalowska"

Składniki:
- ser wiejski biały
- masło
- śmietana
- jajko
- mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser wiejski biały z krowiego mleka, dobrze dociśnięty skruszyć i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości małego jajka, suszyć w piecu ( po upieczeniu chleba lub w mocno nagrzanym, uchylonym piekarniku. Można dosuszać na słońcu.

Kategoria żywnościowy - napój regionalny:

  • "Syrop z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:
- 30 baldachimów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiego bzu zerwać w słoneczny dzień, wodę zagotować z cukrem, zalać nim kwiaty, następnie dodać sok z cytryn. Odstawić na 24 godziny. Można kilka razy go przemieszać. Odcedzić przez gazę. Wlewać podgrzany syrop do wygotowanych słoiczków. Można pasteryzować.

  • "Czarna kawa zbożowa" (może być z mlekiem)

Składniki:
- 4-5 dkg kawy zbożowej, może być : Turek, Dobczynka, Inka, Anatol, Cykoria lub jak dawniej
- 4-5 łyżek prażonego zmielonego jęczmienia i odrobina wysuszonych buraków cukrowych
- 1 l wody
- 6-8 dkg cukru lub miodu
- gdy robimy z mlekiem to (½ l wody + ½ l mleka)

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, kawę zaparzyć – przecedzić, uzupełnić wodą lub mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt