30 lipca 2013 roku komisja Konkursu na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013” odwiedziła osoby i gospodarstwa agroturystyczne, które zgłosiły swoje uczestnictwo w tegorocznej edycji konkursu i dokonała oceny poszczególnych produktów. Na tej podstawie wypracowany został ostateczny werdykt komisji oraz lista laureatów konkursu, w dniu dzisiejszym zatwierdzona na posiedzeniu
Zarządu Powiatu Tarnowskiego.
Komisja Konkursu na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2013” pracowała w składzie:
1. Mirosław Banach - Wicestarosta Tarnowski - Przewodniczący Komisji
2. Jacek Hudyma - członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego
3. Józef Lazarowicz - członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego
4. Alina Bagińska - przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego
5. Marcin Pałach - przedstawiciel Małopolskiej Organizacji Turystycznej
6. Eugeniusz Tadel - przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
7. Jan Czaja - przedstawiciel Tarnowskiej Organizacji Turystycznej
W kategorii produkt turystyczny - agroturystka komisja przyznała:
- I miejsce - Gospodarstwo agroturystyczne „Chatka Włóczykija„ - Adam Gancarek
- Wyróżnienie - Gospodarstwo agroturystyczne „Gajówka Jamna” – Eleonora Witkowska
W kategorii produkt żywnościowy - danie regionalne komisja przyznała:
- I miejsce: „Kluski Kudłate„ - Grażyna Chmiel
- Wyróżnienie: „Siuśbak” - Koło Gospodyń Wiejskich Wola Rzędzińska
- Wyróżnienie: „Strząska Siedliszowska” - Koło Gospodyń „U Tatara”
W kategorii produkt żywnościowy - produkt regionalny:
- I miejsce - „Gomółka kowalowska” - Jolanta i Mariusz Kramarczyk
- I miejsce - „Ciasto Fasolowe” - Lokalna Grupa Działania „Dunajec-Biała”
W kategorii żywnościowy - napój regionalny:
- I miejsce - „Czarna kawa zbożowa” - Koło Gospodyń Wiejskich - Wola Rzędzińska
- Wyróżnienie - „Syrop z kwiatów czarnego bzu” - Jolanta i Mariusz Kramarczyk
Wręczenie nagród laureatom nastąpi 25 sierpnia br. podczas XV dożynek Powiatu Tarnowskiego, które odbędą się w Radłowie.